[ Новини • Хроніка подій • База даних • Мапа / ВулиціМіщани • Підземелля • FAQЕкскурсія по Тернополю • Про сайт ]

 

96. 1866 рік. Пожежа та інцидент в Домініканському костелі

Новини → Бібліотека → КнигиТернопіль 1540-1944. Історико-краєзнавча хроніка. Ч1 (2010) → 96. 1866 рік. Пожежа та інцидент в Домініканському костелі
8 лютого 2015, 18:14

ПОЖЕЖА НА МИКУЛИНЕЦЬКІЙ

Передмістя, а частково і центр Тернополя, були забудовані дерев'яними приватними будинками. Тут нерідко виникали пожежі. 15 лютого о 2-й годині пополудні трапилася пожежа на вул. Микулинецькій. Пожежники з «Вогневої Стражі» приїхали лише через 45 хвилин.

ЗЛИВА

На початку червня була така злива, що вулиці вмить перетворилися на справжні ріки. На Микулинецькому передмісті вода перекинула віз з гноєм. Двоє людей і троє коней потонуло.

БОГОСЛУЖІННЯ В КАТЕДРІ

На початку липня, перед розпуском гімназистів на літні вакації-канікули, австрійська влада організувала в Домініканському костьолі Богослужіння за перемогу над пруссаками. На Службі Божій були присутні всі офіційні особи Тернополя.

ЦЕРКОВНИЙ ХОР

На хорах зайняв місце гімназійний хор, який з цієї нагоди мав виконати державний гімн. Для певності хористам видали текст гімну, написаний на окремих аркушах, З'ясувалося, що молодь не знала гімну, або не хотіла його знати. Коли закінчилася Служба Божа і почали співати «Боже, храни нам цісаря», з хорів відізвалися лише, кілька голосів, решта ж хористів мовчала. За хвилю настала тиша, а на голови і присутніх у залі полетіли листівки з текстом гімну. Шкільна влада зреагувала на інцидент негайно, та прослуховування і слідство Службою безпеки не дало результатів. Аж тут добровільно зголосився фактичний організатор Ґрюнберг, син вчителя школи з Теребовлі. Його відразу виключили з гімназії і віддали в рекрути. З 28 учнів, яких допустили до матури (атестату зрілості), 6 не склали іспитів, У 1866-67 шкільному році в гімназії навчалися 187 поляків, 142 русини (українці) і 84 євреї.


Ключові слова, які містяться в цій темі

1866, Загальна характеристика міста, Пожежі, Лихо, 15 лютого, Пожежна служба, Вулиця Острозького, Катедра, Перша гімназія

Залиште відгук

Ваше імя:

Відгуки:

Форматування тексту: [i]курсив[/i], [b]жирний[/b].
Цитату оформляйте як: [q = імя автора]цитата[/q] або [q]ще цитата[/q].
Лінк розпочність з http://. Інших команд або HTML-тегів тут немає.

Скільки буде 29+5?