Цвібак, карманадлі та горіховий торт
ПАН ОСТРОЖИНСЬКИЙ РОЗПОВІДАВ ПРО ТРАДИЦІЮ (ДОВОЄННУ) В НЕДІЛЮ, ПІСЛЯ СЛУЖБИ, ЗБИРАТИСЯ ЧОЛОВІКАМ НА СВЯТКОВИЙ ОБІД. ВАРИВСЯ ВДОМА РОЗІЛ І ТАК СОБІ СИДІЛИ, ВІДПОЧИВАЛИ.
Так. Росіл обов’язково в неділю був. Обов’язково. З курки.
ПРИГАДАЙТЕ, ЩО ЩЕ ГОТУВАЛИ? В НЕДІЛЮ, ТО ЗАВЖДИ БУВ СВЯТКОВИЙ СТІЛ?
Так. Шось ся пекло. Пляцок пікся. Торт пікся. Горіховий торт по польському (рецепту) без лижки муки я печу до нині.
А ЯК? ПОДІЛІТЬСЯ РЕЦЕПТОМ.
15 яєць, окремо збивається піна. Окремо з цукором розтираються жовтки. Оріхи перетираються, то в мене є така роторна машинка. На стружку. І всьо. Збивається піна, дається цитринова шкірка, помаранчова шкірка. Дається ванілька. Тоді робиться маса. Пів кілограма масла, розтирається два три жовтки з тим маслом, робиться сироп. Сиропом то всьо заливається, розтирається. То був такий горіховий торт без єдиної ложки муки.
ЦЕ ЩЕ ДО ВІЙНИ ГОТУВАЛИ?
Так. Тепер такого ніхто не пече. Я унікал в тому плані. І так само маковий печеться без муки.
ЧИ БУЛА ТРАДИЦІЯ ГОТУВАТИ ПИРОГИ ВАРИТИ В НЕДІЛЮ?
В міста не було. То більше в селі.
Робилося печеня гарне. Карманадлі.
А ШО ТО Є?
О, бачите, ви не знаєте. То відбивні з полядвиці.
ЧИ БУЛА ЯКАСЬ ВІДМІННІСТЬ ВІД СУЧАСНИХ?
Я напрімєр карманадлі роблю так. Краю полядвицю, перчу, солю. Як хтось любить то можна частинок розтерти по м’ясі. Відбиваю.
СПОЧАТКУ СІЛЬ, ПЕРЕЦЬ, А ПОТІМ ВІДБИВАЄТЕ?
Так
А ЧОМУ?
А тому, щоби ввійшло. Як ти б’єш, то то з тим соком йде туда до середини. Ше можна трошки карі дати якщо хто любить. Як ше наприклад – свиняче м’ясо, то можна приправи до свинячого м’яса. А якщо курячі карманадлі, то є приправа до курки. І тоді ти б’єш і воно туда входить в середину.
ЧИ БУЛИ ПОШИРЕНІ СПЕЦІЇ?
Так. Дуже
ТОБТО НЕ ТАК ЯК ЗАРАЗ – СІЛЬ, ПЕРЕЦЬ І ВСЕ?!
Ну бачите…базилік, ну таке як кріп, петрушка…я не вмію варити без того ніц. Я то мушу мати, бо як я того не маю то…я то завжди маю. Нема такого шоб я того не мала. Всякі приправи були. І пастернак. То зараз то все є в продажі.
Було прийнято: перше, друге, десерт. Обов’язково. Все або пляцок..або торт або цвібак.
А ЩО ТАКЕ ЦВІБАК?
То з одних яєць робиться, тільки яйця. Збивається окремо піна, окремо жовтки розтираються з цукром. Все мій чоловік то робить. Дається туда родзвинки,орішки.
Пан Ярослав поправляє: «Не кажи роздзинки, кажи ізюм. Вони не розуміють, що то». Відповідаю, що розумію.
Пані Ірина: «Чому ні? То ж наша дитина. То шо то?! То ж не москаль з Сибіру»
Ледве стримую сміх, відчую себе гордим бандерівцем)))
Ключові слова, які містяться в цій темі
Ірина Максимів, Відео, ЇдаКоментарі
#1. Дата: 14 березня 2015, 17:14 Автор: ВБ
Дуже дякую! Ваші відєо унікальні і дуже приємно слухати розповіді Пані Ірини. А можливо дізнатися повного рецепту цвібака та горіхового торта (скільки сахару, горіхів, масла)? Я б теж з радістю підтримувала такі традиціі в нашої родині.
ВБ