[ Новини • Хроніка подій • База даних • Мапа / ВулиціМіщани • Підземелля • FAQЕкскурсія по Тернополю • Про сайт ]

 

Цвібак, карманадлі та горіховий торт

НовиниТернопільські міщаниІрина Максимів (1932) → Цвібак, карманадлі та горіховий торт
23 липня 2014, 14:17

ПАН ОСТРОЖИНСЬКИЙ РОЗПОВІДАВ ПРО ТРАДИЦІЮ (ДОВОЄННУ) В НЕДІЛЮ, ПІСЛЯ СЛУЖБИ, ЗБИРАТИСЯ ЧОЛОВІКАМ НА СВЯТКОВИЙ ОБІД. ВАРИВСЯ ВДОМА РОЗІЛ І ТАК СОБІ СИДІЛИ, ВІДПОЧИВАЛИ.

Так. Росіл обов’язково в неділю був. Обов’язково. З курки.

ПРИГАДАЙТЕ, ЩО ЩЕ ГОТУВАЛИ? В НЕДІЛЮ, ТО ЗАВЖДИ БУВ СВЯТКОВИЙ СТІЛ?

Так. Шось ся пекло. Пляцок пікся. Торт пікся. Горіховий торт по польському (рецепту) без лижки муки я печу до нині.

А ЯК? ПОДІЛІТЬСЯ РЕЦЕПТОМ.

15 яєць, окремо збивається піна. Окремо з цукором розтираються жовтки. Оріхи перетираються, то в мене є така роторна машинка. На стружку. І всьо. Збивається піна, дається цитринова шкірка, помаранчова шкірка. Дається ванілька. Тоді робиться маса. Пів кілограма масла, розтирається два три жовтки з тим маслом, робиться сироп. Сиропом то всьо заливається, розтирається. То був такий горіховий торт без єдиної ложки муки.

ЦЕ ЩЕ ДО ВІЙНИ ГОТУВАЛИ?

Так. Тепер такого ніхто не пече. Я унікал в тому плані. І так само маковий печеться без муки.

ЧИ БУЛА ТРАДИЦІЯ ГОТУВАТИ ПИРОГИ ВАРИТИ В НЕДІЛЮ?

В міста не було. То більше в селі.

Робилося печеня гарне. Карманадлі.

А ШО ТО Є?

О, бачите, ви не знаєте. То відбивні з полядвиці.

ЧИ БУЛА ЯКАСЬ ВІДМІННІСТЬ ВІД СУЧАСНИХ?

Я напрімєр карманадлі роблю так. Краю полядвицю, перчу, солю. Як хтось любить то можна частинок розтерти по м’ясі. Відбиваю.

СПОЧАТКУ СІЛЬ, ПЕРЕЦЬ, А ПОТІМ ВІДБИВАЄТЕ?

Так

А ЧОМУ?

А тому, щоби ввійшло. Як ти б’єш, то то з тим соком йде туда до середини. Ше можна трошки карі дати якщо хто любить. Як ше наприклад – свиняче м’ясо, то можна приправи до свинячого м’яса. А якщо курячі карманадлі, то є приправа до курки. І тоді ти б’єш і воно туда входить в середину.

ЧИ БУЛИ ПОШИРЕНІ СПЕЦІЇ?

Так. Дуже

ТОБТО НЕ ТАК ЯК ЗАРАЗ – СІЛЬ, ПЕРЕЦЬ І ВСЕ?!

Ну бачите…базилік, ну таке як кріп, петрушка…я не вмію варити без того ніц. Я то мушу мати, бо як я того не маю то…я то завжди маю. Нема такого шоб я того не мала. Всякі приправи були. І пастернак. То зараз то все є в продажі.

Було прийнято: перше, друге, десерт. Обов’язково. Все або пляцок..або торт або цвібак.

А ЩО ТАКЕ ЦВІБАК?

То з одних яєць робиться, тільки яйця. Збивається окремо піна, окремо жовтки розтираються з цукром. Все мій чоловік то робить. Дається туда родзвинки,орішки.

Пан Ярослав поправляє: «Не кажи роздзинки, кажи ізюм. Вони не розуміють, що то». Відповідаю, що розумію.

Пані Ірина: «Чому ні? То ж наша дитина. То шо то?! То ж не москаль з Сибіру»

Ледве стримую сміх, відчую себе гордим бандерівцем)))


Ключові слова, які містяться в цій темі

Ірина Максимів, Відео, Їда

Коментарі


#1. Дата: 14 березня 2015, 17:14 Автор: ВБ

Доброго дня,

Дуже дякую! Ваші відєо унікальні і дуже приємно слухати розповіді Пані Ірини. А можливо дізнатися повного рецепту цвібака та горіхового торта (скільки сахару, горіхів, масла)? Я б теж з радістю підтримувала такі традиціі в нашої родині.

ВБ

Залиште відгук

Ваше імя:

Відгуки:

Форматування тексту: [i]курсив[/i], [b]жирний[/b].
Цитату оформляйте як: [q = імя автора]цитата[/q] або [q]ще цитата[/q].
Лінк розпочність з http://. Інших команд або HTML-тегів тут немає.

Скільки буде 46+3?