[ Новини • Хроніка подій • База даних • Мапа / ВулиціМіщани • Підземелля • FAQЕкскурсія по Тернополю • Про сайт ]

 

Розвідка засипаного підвалу на Старому ринку

НовиниПерелік вулиць Тернополя → Розвідка засипаного підвалу на Старому ринку
31 жовтня 2014, 15:02

За тернопільські підземелля написано доволі багато. Наголошую на слові «написано», бо стаття часто не є дослідженням, тим більше новизною. Переважно пишуть про речі «заїжджені», відомі та непідтверджені. Маю на увазі здогади та припущення. В кінцевому результаті, коли начитаєшся таких матеріалів, то виникає ще більше запитань.. Саме тому пишу дану статтю, хочеться розказати щось нове та цікаве =)

Щоб не повторюватися скажу лише одну ключову фразу – Тернопільські підземелля існували та існують, це доконаний факт, який піддавати сумніву безглуздо. 

31 жовтня 2014 року списався в Facebook із тернополянином Володимир Пукачем. Розмова зайшла про Стару ринкову площу, сучасний сектор вулиць Старий ринок та Руської. Говорили про її повоєнну історію в ключі спогадів пані Ірини Максимів. Звичайно не обійшлося без теми провалів.. споконвічних провалів, які тут траплялися і за радянських часів і за України. За словами мого співрозмовника, який є працівником ТОКМ (обласного краєзнавчого музею), 8-9 років тому (2014-9=2004-2005рр) на Старому ринку виникло чергове провалля. Місце вказую на карті. На словах – це сектор біля фізкультурного диспансеру на вулиці Старий ринок.

Цього року я дізнався від пана Олександра (краєзнавця), що на цьому місці була прибудова, яка існувала в повоєнні роки. Йшлося про те, що в цій прибудові діяла аптека пана Бекесевича. В книзі пані Бойцун можна прочитати про те, що в нині існуючому будинку (Старий ринок,1а) діяла аптека Фрейденталя. Припускаю, що таке твердження може бути помилковим або аптека Бекесевича змінювала своє місце розташування..будинки все ж були зблоковані. Для кращого уявлення подаю довоєнне та сучасне фото.

Так от.. містилася аптека Бекесевича в будинку №1а чи тому що поряд наразі неважливо, головне, що там був дім. Цілком очевидно, що згадуване провалля сталося на місці підвалу неіснуючої нині будівлі. Володимир Пукач був всередині. Простими словами, то був провал грунту через який вдалося попасти всередину. За словами мого співрозмовника, через кілька днів то все засипали піском (для безпеки пішоходів). Також він зазначив, що приміщення було дуже давнім, бо стеля і стіни – це суцільна півциркульна арка, яка починалася від самої підлоги. Ось так цей сектор виглядав до війни, будинок із трикутним піддашком мав напис «APTEKA».

Також Володимир зазначив, що той підвал не був з’єднаний із сучасною спорудою диспансеру, але в стіні справа містився дверний проріз у якесь сусіднє приміщення, яке виглядало цілком засипаним. Саме приміщення перебувало у непоганому стані. По центру можна було стояти в повний ріст. Збоку провалу було насипано багато землі. Розмір приміщення десь 3x6. Ніяких речей всередині не було. У глибині приміщення був стопв, вірогідно для підтримки стелі. Також у стелі спускалися поіржавлені труби. Підвал даного зруйнованого будинку мурований очевидно з каменю. Бетону там не пригадую, стоп по центру також був мурованим. Ось такий вигляд з іншого ракурсу.

Вся ця вилазка не була офіційною, фіксувалася на фото, які наразі їх представити не можемо.. треба знайти.. 

Також на ринкові площі зберігся і старий колодязь, який зараз накрито дерев’яною «кришкою» зеленого кольору. Він частково записаний, але бетонні кільця збереглися. Чому його залишили в такому стані невідомо. 

І останнє, чому я почав із підземель? Вся ринкова площа переплетана ходами, звісно занедбаними. Один до синагоги, інший до Майдану Волі,1, в центрі ймовірно містилася зала на 300 осіб. Я чув інформацію про те, що хід в підземелля містився в самому диспансері та чисельних підвалах нині неіснуючих споруд. Тому все мною описане дотичне до теми ходів.


Ключові слова, які містяться в цій темі

Аптекар Бекесевич, Сомбра, Старий ринок

Коментарі


#1. Дата: 1 листопада 2014, 17:33 Автор:

дуже цікаве дослідження! Майдан Волі,1 — там досі є вхід у підземелля?

#2. Дата: 2 листопада 2014, 21:24 Автор:

Може десь засипане на глиби і є, а так.. напевне ні.

Залиште відгук

Ваше імя:

Відгуки:

Форматування тексту: [i]курсив[/i], [b]жирний[/b].
Цитату оформляйте як: [q = імя автора]цитата[/q] або [q]ще цитата[/q].
Лінк розпочність з http://. Інших команд або HTML-тегів тут немає.

Скільки буде 21+7?